top of page

GENETIKAI ELŐFORDULÁSUK ALAPJÁN A SZÍNTÉVESZTÉS TÖBB FORMÁJÁT KÜLÖNBÖZTETHETJÜK MEG. A LEGGYAKORIBB A PROTOS ÉS A DEUTÉROS - AZAZ A VÖRÖS ÉS ZÖLD SZÍNEKRE ÉRZÉKENY RECEPTOROK - RENDELLENESSÉGE. A VÖRÖS-ZÖLD SZÍNLÁTÁST VIZSGÁLÓ TESZTÜNK MEGHATÁROZZA A PROTÁN ÉS DEUTÁN TÍPUSÚ SZÍNTÉVESZTÉST ÉS ANNAK SÚLYOSSÁGÁT, VALAMINT A KORREKCIÓS LENCSÉKKEL VALÓ VISSZAMÉRÉS SORÁN SEGÍT A LEGHATÁSOSABB KORREKCIÓS LENCSE KIVÁLASZTÁSÁBAN. A TESZT GYORS, OBJEKTÍV ÉS EGYSZERŰ.

SZÍNTÉVESZTÉS

SZEMÜNK SEGÍTÉSÉRE TÖBBFÉLE SEGÍTSÉG ÁLL RENDELKEZÉSRE A KÉKFÉNY ÁLTAL OKOZOTT KIMERÜLTSÉG ENYHÍTÉSÉRE. EZEN TÜNETEK ENYHÍTÉSÉRE KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK ÁLLNAK RENDELKEZÉSRE? AMELYET EGYÉNI KONZULTÁCIÓ ALKALMÁVAL JAVASOLT KEZELNI.

DIGITÁLIS ESZKÖZÖK OKOZTA SZEMFÁRADTSÁG

SZEMFENÉKNEK A SZEMGOLYÓ HÁTSÓ RÉSZÉNEK BELSŐ FALÁT NEVEZIK. EZ AZ A RÉSZ, AHOVA A PUPILLÁN ÁT BEJUTÓ FÉNYSUGARAK ÉRKEZNEK. AZ IDEGHÁRTYA (RETINA) ÉS A BENNE FUTÓ EREK TERÜLETÉT JELENTI, MELYEK AZ ALATTUK ELHELYEZKEDŐ ÉRHÁRTYA MIATT VÖRÖS SZÍNBEN JELENNEK MEG. KIEMELTEN FONTOS RÉSZE A LÁTÓIDEGFŐ (PAPILLA), AHOL A RETINA IDEGSEJTJEINEK ROSTJAI ÖSSZESZEDŐDVE A LÁTÓIDEGGÉ EGYESÜLNEK, TOVÁBBÁ AZ ÉLESLÁTÁSÉRT FELELŐS KÖZPONTI TERÜLET.

ÉJSZAKAI KONTAKTLENCSE

A KOMPLEX LÁTÁSVIZSGÁLATOT A LEGMODERNEBB MŰSZEREKKEL SZAKKÉPZETT OPTOMETRISTA VÉGZI, AZ EÜM RENDELET ELŐÍRÁSAINAK MEGFELELŐEN. A VIZSGÁLAT ALKALMAS A SZEM ÁLLAPOFELMÉRÉSÉRE ÉS ANNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRA IS, HOGY KINEK SZÜKSÉGES MUNKASZEMÜVEG KÉSŐBBIEKBEN, VALAMINT SZÉLESKÖRŰ SZŰRŐVIZSGÁLATOKAT IS ELVÉGZÜNK.

CÉGES SZŰRŐVIZSGÁLAT

A ZÖLD HÁLYOG LÁTÁSKÁROSODÁST VAGY AKÁR VAKSÁGOT IS OKOZÓ SZEMBETEGSÉG. A BETEGSÉG HÁTTERÉBEN A SZEM BELSŐ NYOMÁSÁNAK MEGEMELKEDÉSE ÁLL. A SZEMNYOMÁST A SZEMBEN TALÁLHATÓ FOLYADÉK: A CSARNOKVÍZ TERMELŐDÉSE ÉS ELFOLYÁSA KÖZÖTTI EGYENSÚLY ALAKÍTJA KI. AMENNYIBEN AZ ELVEZETÉS VALAMILYEN AKADÁLYBA ÜTKÖZIK, FELBORUL AZ EGYENSÚLY, ÉS MEGNŐ A NYOMÁS. A NYOMÁSEMELKEDÉS OKOZZA A LÁTÓIDEG KÁROSODÁSÁT, ÉS EZZEL A LÁTÁS ROMLÁSÁT.

GLAUCOMA 

A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA EGY SZEMBETEGSÉG, AMELY CUKORBETEGSÉGNÉL ALAKULHAT KI. A DIABÉTESZES IDEGHÁRTYA-BETEGSÉG (RETINOPÁTIA) A FELNŐTT KORBAN TÖRTÉNŐ LÁTÁSVESZTÉS LEGGYAKORIBB OKA.

DIABETES RETINOPHATIA 

NAGYON SOK INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE A PÁCIENS LÁTÁSÉLESSÉGÉVEL KAPCSOLATBAN AHHOZ, HOGY OPTIMÁLIS SZEMÜVEGLENCSÉT KÍNÁLJUNK NEKIK. A ZEISS I.PROFILER SEGÍT A PÁCIENS KÓRTÖRTÉNETÉNEK FELVÉTELÉBEN. EZ AZ INNOVATÍV ESZKÖZ ELEMZI A RETINÁT, MÉRI A PÁCIENS LÁTÁSÁT (KITÁGÍTOTT PUPILLÁVAL), ÉS EGY ÁTFOGÓ LÁTÁSPROFILT HOZ LÉTRE NAGY FELBONTÁSÚ HULLÁMFRONTMÉRÉSSEL, BELEÉRTVE A SZARUHÁRTYA TOPOGRÁFIÁS ELEMZÉSÉT IS – MINDEZT OLYAN RÉSZLETESEN, MINTHA UJJLENYOMATOT VENNE.

OPTOMETRIAI VIZSGÁLAT

ÁLTALÁNOS ORVOSI SZEMÉSZETI SZŰRÉS SZEMÉSZETI ÉS MUNKAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT. A TELJESKÖRŰ SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT PANASZ NÉLKÜLI PÁCIENSEK ESETÉN 2 ÉVENKÉNTI RENDSZERESSÉGGEL AJÁNLOTT. AMENNYIBEN ÖN ELMÚLT 40 ÉVES VAGY A CSALÁDJÁBAN ELŐFORDULT ZÖLDHÁLYOG NEVŰ SZEMBETEGSÉG MEGBETEGEDÉS, ÉVENTE JAVASOLT SZEMÉSZETI SZŰRŐVIZSGÁLAT.

RÖVIDLÁTÁS KEZELÉSI PROGRAM

A SZEMNYOMÁS MÉRÉSE RENDKÍVÜL FONTOS A GLAUKÓMA (ZÖLDHÁLYOG) KORAI DIAGNÓZISÁNAK FELÁLLÍTÁSÁRA. HA A GLAUKÓMÁT NEM KEZELJÜK, VAKSÁGOT OKOZHAT. AZ IDEGSEJTEK KÁROSODÁSÁVAL A LÁTÓMEZŐ BIZONYOS RÉSZEIN NEM LÁTJUK A TÁRGYAKAT TÖBBÉ. EZ AKÁR ADDIG FOKOZÓDHAT, HOGY KIZÁRÓLAG A LÁTÓMEZŐ CENTRÁLIS RÉSZÉN LÁTUNK, VAGY BEKÖVETKEZIK A TELJES VAKSÁG. HA EGYSZER A ROMLÁS KIALAKULT, NEM LEHET VISSZAFORDÍTANI, DE A TOVÁBBI KÁROSODÁS MEGELŐZHETŐ. 

SZEMNYOMÁSMÉRÉS 

A RETINITIS PIGMENTOSA ÖRÖKLETES BETEGSÉG, AMINEK KEZDETI TÜNETEI HASONLÍTANAK AZ A-VITAMIN ÁLTAL OKOZOTT FARKASVAKSÁGRA. HA NEM ÖRÖKLETES BETEGSÉG MUTAT HASONLÓ TÜNETEKET, AKKOR PSZEUDORETINITISRŐL BESZÉLNEK, AMI MÉRGEZÉSRE VEZETHETŐ VISSZA. A HOLLAND FRANS DONDERS 1855-BEN A RETINITIS PIGMENTOSA NEVET ADTA NEKI, DE MIVEL NEM GYULLADÁS, AZÉRT RETINOPATHIA PIGMENTOSÁNAK IS NEVEZIK.

RETINOPHATIA PIGMENTOSA

A MAKULADEGERÁCIÓ EGY BETEGSÉGCSOPORT, AMI A SZEM IDEGHÁRTYÁJÁT, KÖZELEBBRŐL A SÁRGAFOLTOT KÁROSÍTJA. EZ A TERÜLET AZ ÉLESLÁTÁS HELYE, AHOL A KÜLÖNFÉLE SEJTEK PUSZTULÁSA ÁLTALÁNOS FUNKCIÓCSÖKKENÉST OKOZ, AMI A KÖZPONTI LÁTÁSÉLESSÉG CSÖKKENÉSÉVEL GYENGÉNLÁTÁSTVAKSÁGOT OKOZHAT.

MACULA DEGENERÁCIÓ

A SZÜRKE HÁLYOG (CATARACTA, GÖRÖGÜL VÍZESÉS) A SZEMLENCSE ÁLLOMÁNYÁNAK BIZONYOS FOKÚ, AKÁR TELJES ELSZÜRKÜLÉSÉT JELENTI.[1] AZ ÁTTETSZŐSÉG MEGSZŰNÉSE MEGAKADÁLYOZZA, HOGY MEGFELELŐ FÉNY JUSSON A KÜLVILÁGBÓL A SZEM BELSEJÉBE, A RETINÁRA, ÍGY HOMÁLYOS LÁTÁS ALAKUL KI.

CATARACTA

bottom of page